Semestrul 2 începe cu ore de educație juridică

La Iași, semestrul 2 începe exemplar, promițător, cu activități juridice relaxante, prietenoase, solicitate de elevi.

Cunoștințele de educație juridică sunt deosebit de necesare pentru elevi, motiv pentru care conducerea Liceului Teoretic „Miron Costin” din Iași a hotărât să deschidă semestrul 2 din actualul an școlar cu o serie de întâlniri non-formale susținute de specialiști în domeniul juridic. 

Întâlnirile sunt produsul colaborării extraordinare dintre cadre didactice, elevi și oameni ai dreptului, beneficiile fiind extraordinare pentru toți cei implicați. 

Educația juridică este mai mult decât o materie de predare în școală, educația juridică coexistă în tot ceea ce întreprindem particular sau public zi cu zi. Cunoașterea, înțelegerea și aplicarea corectă a legii reprezintă temelia lucrului bine făcut și a rezultatelor de succes. În afara legii nu poate exista „bine”, „libertate”, „adevăr”, ci doar sancțiune pentru nerespectarea limitelor.

În scopul formării de oameni responsabili pentru faptele și acțiunile lor, încă de mici minorii trebuie să-și cunoască și înțeleagă drepturile și obligațiile. 

De-a lungul timpului s-a dovedit că nu este suficientă cunoașterea legii, ci devine esențială înțelegerea ei. Motivați de acest principiu, specialiștii în domeniul dreptului au răspuns încântați invitației profesorului Geanina Honceriu, din cadrul Liceului „Miron Costin”, de a începe semestrul 2 într-un ton instructiv. 

Într-adevăr, ce poate fi mai optimist pentru lumea în care trăim decât să constatăm că, fără a beneficia de vreun privilegiu material, specialiștii în drept colaborează cu cadrele didactice pentru  același scop: de a „forma copii fericiți, liberi, responsabili”?

Întâlnirile juridice au avut loc în cadrul proiectului Orașul Juridic, făcând obiectul colaborării dintre Asociația pentru Dialog în Justiție și Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași. Parteneri ai Orașului Juridic sunt Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Direcția Generală Anticorupție, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Iași, Agenția Națională Antidrog – Iași. 

Specialiștii juridici care au coordonat întâlnirile au fost: avocat Roxana Tudorița Baban, avocat/lector universitar doctor Cristina Gavrilescu, avocat Ana Maria Rață. 

Subiectele discutate s-au concentrat asupra nevoilor liceenilor. 

 

educație juridică la Iași